Reklama
 
Blog | Miroslav Kodet

Češi navštívili pátou dimenzi. Prolhali se do ní

Vlastimil Brodský ve slavné scéně z filmu Bílá paní učí své děti lhát. Dospěl totiž k názoru, že s pravdou se nikam nedojde a že je tedy musí dobře připravit na život ve lži. Výcvikovým polem se stala stěna v kuchyni. Potomek musel tvrdit, že bílá zeď je černá, jinak dostal pohlavek. Jako zvlášť nadaný a perspektivní se pak kastelánovi Brodskému jevil synáček, který iniciativně tvrdil, že zeď je modře a červeně puntíkovatá.

Zdá se, že casting na roli chlapečků v tomto filmu dělali všichni čeští novináři. Lžou, překrucují, manipulují, skandalizují, zatajují, zametají pod koberec. Nevypadne z nich rovné, propagandou nepoznamenané slovo.

Důkaz tohoto tvrzení máme před očima. Prezident Zeman prý jmenováním Rusnokovy vlády porušil ústavní zvyklosti, vykročil na cestu k prezidentskému systému, nerespektuje většinu v dolní komoře parlamentu a dokonce jím (parlamentem) pohrdá (Silvia Lauder ve svém posledním článku). Dnes a denně a už nejméně tisíckrát toto melou komentátoři českých novin a dělají státu ostudu i v zahraničí, protože mínění převzali i povrchní novináři západní. Kdo by se ostatně poměry v tomto úpadkovém státě podrobněji zabýval: hlavně že montují a dodávají hezký holky.

Prezident Zeman okolo 18. června oznámil, že sestavením vlády pověří – na základě výsledků jednání se všemi parlamentními stranami – nového premiéra a jeho jméno oznámí v úterý 25.6. v 15 hodin. Na jednání se stranami si tedy vyhradil týden.

Reklama

Ještě v pondělí 24.6. večer přijal už potřetí šéfovou novotvaru LIDEM – a ta mu tvrdila, že bývalá trojkoalice podporu LIDEM nemá.

25.6. ve 13 hodin vystoupili představitelé trojkoalice před novináře s tím, že mají podpisy 101 poslanců na podporu Miroslavy Němcové coby premiérky pokračujícího seskupení. A Němcová pravila, že o tomto právě zpravila prezidenta a nárokuje si, aby premiérkou v prvním Zemanově pokusu byla jmenována ona, protože má parlamentní většinu.

Tedy zopakuji: týden se jedná, Němcová žádnou stojedničku nemá, Sobotka premiérský post odmítl a preferuje nové volby, trojkoalice je zmítána skandálem s vyhlídkou na zatčení jejích dalších poslanců, ministrů i samotného expremiéra.

Koho tedy měl Zeman jmenovat? Zbývá už jenom Vojtěch Filip a lze si snadno představit, že ten se do vystupování v takovém kusu nehrnul.

Nebo si snad Němcová myslí, že když prezidentovi dvě hodiny před vypršením termínu zavolá, že se tenhle pán podělá a přiběhne? Zeman neměl jinou možnost, než jmenovat vládu tzv. úřednickou, použiju zavedený termín. A toto nikdo z novinářů nikdy neřekl, místo toho melou své žalmy o diktátorovi Zemanovi.

Jak to ale bylo s tou stojedničkou, kterou zlý Zeman přehlédl? Při prvním prezidentském pokusu o jmenování premiéra nikdy neexistovala, je to lež Němcové, Kalouska a ostatních koaličních prolhanců. Jinak to tahle vlčí smečka ani neumí. Pokud si to chcete poslechnout, tak TADY v tomto článku je odkaz na živé vysílání ČT 24, ve kterém Peake v přímém přenosu 25. června po patnácté hodině říká, že Němcová má podporu LIDEM až pro druhý Zemanův pokus, pokud vláda Jiřího Rusnoka nedostane důvěru parlamentu.

Toto klíčové prohlášení Karoliny Peake jako by neexistovalo, nikdo se o něm nezmíní, média dál žvaní o tom, jak Zeman nerespektoval při jmenování Rusnoka vůli parlamentu, disponujícího novou, svěží a zářivou koaliční stojedničkou, která zcela naplňuje známé heslo (cituji) o „nových větrech ze starých prdelí“.

 Gigantické lhaní polistopadových médií už svým rozsahem dohání lhaní stalinského a normalizačního tisku. Určitý rozdíl spočívá v tom, že totalitním novinám skoro nikdo nevěřil. Hráli jsme hru na blbce: oni ty voloviny píšou, protože musí, my děláme, že tomu věříme, protože musíme. A žádné velké škody to v psychice lidí nenadělo, pouštěli to jedním uchem tam a druhým ven.

Lhaní současných médií je mnohem nebezpečnější, protože předstírají, že jejich hlas je hlasem svobodného tisku, rozhlasu a televize. Ti starší většinou vědí, že média dělají jednostrannou propagandu, produkují nepravdivá a tedy prázdná slova bez ohledu na realitu. V duších mladých to ale může zanechat těžké následky.

Morálka totiž není prázdné slovo.

A kdo lže, ten i krade a do pekla se hrabe.

Tak.

 

(V letních parnech se můžete osvěžit četbou příhod kocoura Helmuta.)

(Pokud chcete svůj názor k článku formulovat ostřeji, než je v kraji zvykem, můžete tak učinit rovněž ZDE.)